Menu Close

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΦΙΣΑΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΤΗΣ ΠΔΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας διοργανώνει μαθητικό διαγωνισμό δημιουργίας αφίσας και λογότυπου και αφορά στη δημιουργία αφίσας και λογότυπου αφιερωμένου στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και τη σύνδεση με το παρόν και το μέλλον. Τα εν λόγω έργα θα αναρτηθούν σε ψηφιακή μορφή στον  ηλεκτρονικό κόμβο της ΠΔΕ Θεσσαλίας και θα υποστηρίξουν το Πρόγραμμα της με θέμα «200 χρόνια παρελθόν· πόρος για το μέλλον».

O συγκεκριμένος Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Σχολείων της Α/θμιας και Β/θμιας  Εκπαίδευσης των Γυμνασίων και Λυκείων (όλων των τύπων και όλων των τάξεων), καθώς και Σχολείων Ειδικής Αγωγής, όλης της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Βασικός σκοπός του σχεδιασμού της αφίσας και του λογότυπου είναι ο αναστοχασμός και η δημιουργική εμπλοκή των μαθητών και μαθητριών μέσω των έργων τους. Συγκεκριμένα καλούνται να διερευνήσουν το θέμα, να συνεργαστούν και να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από το παραγόμενο. Ο διαγωνισμός-δράση θα υλοποιηθεί με αφορμή την Επανάσταση του 1821 και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών και των  εκπαιδευτικών τους ως ενεργών πολιτών στη διαμόρφωση στάσεων και αξιών ζωής.

Αναλυτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και παράδοσης των εργασιών:

 • Οι εργασίες θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021 και τα έργα θα παραδοθούν από τους μαθητές και τις μαθήτριες ή την ομάδα τους στον/στη Διευθυντή/ντρια,-Προϊστάμενο/νη της σχολικής μονάδας έως και την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021 εν συνεχεία, θα αποσταλούν στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αντίστοιχα.
 • Οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων της κάθε Διεύθυνσης Εκπαίδευσης θα αναλάβουν να αποστείλουν ή να παραδώσουν ιδιοχείρως τα έργα στην ΠΔΕ Θεσσαλίας, ώστε μέχρι την Πέμπτη 11  Φεβρουαρίου 2021 να έχουν συγκεντρωθεί όλα τα έργα.
 • Η Επιτροπή, η οποία έχει συσταθεί για τον εν λόγω Διαγωνισμό αφού παραλάβει τους φακέλους, θα τους αριθμήσει. Ο ίδιος αριθμός θα συνοδεύει στο πίσω μέρος το έργο και τον υποφάκελο. Ο υποφάκελος θα ανοιχθεί μετά το πέρας της διαδικασίας για να διασφαλιστεί η ανωνυμία των διαγωνιζόμενων. Τα κριτήρια για την επιλογή του καλύτερου έργου θα είναι η συνάφεια με το θέμα, η δημιουργικότητα και η πρωτοτυπία του παραγόμενου έργου, η αισθητική του και η τεχνική αρτιότητα.
 • Η Επιτροπή την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 12:00  θα παραδώσει τα έργα που προκρίθηκαν στο τμήμα Δ’ Πληροφορικής της ΠΔΕ Θεσσαλίας.
 • Οι Υπεύθυνοι/ες των Σχολικών Δραστηριοτήτων με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των έργων οφείλουν μέχρι την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 15:00 να παραδώσουν όλα τα έργα σε ψηφιακή μορφή στο τμήμα Δ’ Πληροφορικής της ΠΔΕ Θεσσαλίας (email:mail@thess.pde.sch.gr) προκειμένου αυτά να αναρτηθούν στον ηλεκτρονικό κόμβο της ΠΔΕ που θα δημιουργηθεί για να υποστηρίξει όλη τη δράση.

Τεχνικές Προδιαγραφές

 • Η αφίσα θα πρέπει να είναι πρωτότυπη δημιουργία, δεν πρέπει να περιέχει εικόνες, φωτογραφίες, πρόσωπα, εμπορικά σήματα, διακριτικά γνωρίσματα ή άλλα στοιχεία για το οποία ο διαγωνιζόμενος δεν έχει την άδεια χρήσης και δεν μπορεί να παραχωρήσει άδεια δημοσίευσης, χρήσης, αναπαραγωγής και έκδοσης.
 • Η αφίσα μπορεί να σχεδιαστεί με οποιαδήποτε τεχνική (μπορεί να περιλαμβάνει συνδυασμό εικόνων, σκίτσων, ζωγραφικής, κολάζ, κ.ά.) Δεν επιτρέπεται να επικολληθούν τρισδιάστατα στοιχεία. Η αφίσα μπορεί να γίνει και με χρήση λογισμικού επεξεργασίας εικόνας και να σχεδιαστεί στον υπολογιστή ή στο χέρι.
 • Απαγορεύονται τα προσχέδια, η χρήση προτύπου από το οποίο θα αντιγράφεται το έργο και οι παρεμβάσεις πάνω στο έργο από τους επιβλέποντες εκπαιδευτικούς ή από τρίτα πρόσωπα.
 • Οι μαθητές/τριες θα ζωγραφίσουν τα έργα τους πάνω σε χαρτί τύπου ακουαρέλας ή τύπου sheller-σχεδίου, οι διαστάσεις του οποίου θα πρέπει να είναι 35 x 50cm ή 50 x 70cm.  
 • Εναλλακτικά το κάθε έργο θα πρέπει να έχει τελική διάσταση εκτύπωσης μεγέθους σελίδας τύπου Α3 29,7 Χ 42 εκ με κάθετο προσανατολισμό. Η αφίσα θα υποβληθεί ψηφιακά σε μορφή jpg ή pdf στα 72 dpi. Αφίσες που θα δημιουργηθούν σε συμβατική μορφή θα πρέπει να φωτογραφηθούν- σκαναριστούν και να αποσταλούν σε ψηφιακή μορφή. Το μέγεθος του αρχείου δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 10 MB.
 • Στα δημιουργήματα μπορεί να αναγράφεται κάποιο σύνθημα με αφορμή το θέμα, αλλά δεν επιτρέπεται να αναγράφονται η τάξη/ το τμήμα και το σχολείο.
 • Το υλικό, πάνω στο οποίο θα ζωγραφίσουν τα έργα τους καθώς και τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσουν, θα πρέπει να τα έχουν προμηθευτεί οι ίδιοι οι μαθητές/τριες.
 • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα παρακάτω υλικά: υδατοχρώματα, όπως τέμπερα, γκουάς (gouach) και ακρυλικά χρώματα, παστέλ, μολύβι, κάρβουνο, σινική μελάνη, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, μαρκαδοράκια ψιλά κ.ά. Δεν θα χρησιμοποιηθούν λαδομπογιές.
 • Οι μαθητές/τριες, που θα προτιμήσουν ασπρόμαυρη εκτέλεση του έργου τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα προαναφερθέντα υλικά, αλλά στην περίπτωση του μολυβιού καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουν μαλακά μολύβια Β5 ή Β6, τα οποία γράφουν αρκετά έντονα, ώστε το αποτέλεσμα να φαίνεται καλύτερα στη φωτογράφιση και στην εκτύπωση που θα ακολουθήσουν.
 • Η αφίσα και το λογότυπο που θα προκριθούν κατόπιν αξιολόγησης από Ειδική Επιτροπή, η οποία θα συσταθεί ειδικά για το συγκεκριμένο Διαγωνισμό, θα αξιοποιηθούν για τη δημιουργία λογότυπου και διαφημιστικού φυλλαδίου των δράσεων της Π.Δ.Ε. Θεσσαλίας για τα διακόσια χρόνια από το 1821.
 • Τα έργα των μαθητών δεν επιστρέφονται.

Αξιολόγηση των έργων:

Συγκεκριμένα σε κάθε έργο θα αξιολογηθεί :

 1. Η ευστοχία απόδοσης του λογότυπου ή της αφίσας που χαρακτηρίζονται  από ισορροπία στη σχέση σχεδίου-χρώματος

2. Η αμεσότητα κατανόησης του θέματος από τον θεατή

3. Η εφευρετικότητα-πρωτοτυπία επιλογής υλικών και τεχνικών απόδοσής τους

4.Το λεκτικό μήνυμα που ενδεχομένως θα μπορούσε να τα συνοδεύει  αναδεικνύοντας έτσι την προσωπική χροιά του κάθε δημιουργού

5. Η αρμονία,  η φαντασία

6. Ηπληρότητα εικόνας σε νόημα και περιεχόμενο.

Δικαιώματα χρήσης

 • Η διενέργεια του διαγωνισμού θα υλοποιηθεί με τους κανόνες δεοντολογίας για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων/-ουσών μαθητών/-τριών (κατά τα ισχύοντα στο Ν.4624/2019, Γενικός κανονισμός 2016/679).
 • Οι υπεύθυνες δηλώσεις συναίνεσης γονέων/κηδεμόνων θα φυλάσσονται στη Διεύθυνση του κάθε σχολείου.
 • Επισημαίνεται ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας έχει το δικαίωμα να δημοσιοποιήσει και να αξιοποιήσει τα έργα που θα υποβληθούν στον διαγωνισμό μέσω των εντύπων ή των ιστοσελίδων που διατηρεί ή με όποιον άλλο τρόπο κρίνει ως επωφελή για την προώθηση της δράσης, χωρίς εμπορική χρήση του έργου.
 • Σε κάθε αναδημοσίευση ή παρουσίαση του έργου κρίνεται απαραίτητο να αναφέρονται τα  στοιχεία του/της δημιουργού και δίχως καμία οικονομική ή άλλη απαίτηση από τους/τις συμμετέχοντες/-ουσες. Σε περίπτωση που κάποιος/κάποια από τους/τις δημιουργούς δεν επιθυμεί να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία ταυτότητάς του/της, μπορεί να το αιτηθεί ταυτόχρονα με την υποβολή του έργου.
 • Από τα υποβληθέντα έργα δε θα προκύψουν έσοδα για την ΠΔΕ Θεσσαλίας ή για οποιοδήποτε άλλον και ότι η χρήση των έργων θα γίνει μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Σημείωση

 • Οι μαθητές/τριες και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί μετά το πέρας της δράσης θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής.
 • Τα έργα των μαθητών/τριών δύναται να εκτεθούν σε Επιστημονικό Συνέδριο ή όποια εκδήλωση που θα διοργανωθεί με άξονα το συγκεκριμένο θέμα σε χρόνο που θα το επιτρέψουν οι συνθήκες και τα επιδημιολογικά δεδομένα.
 • Επισημαίνεται ότι, ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί τηρώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του ΕΟΔΥ για την προστασία από τον COVID-19.

Ο Περιφερειακός Δ/ντής Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Θεσσαλίας

Δρ. Γεώργιος Δοδοντσάκης